Opinie Rusland

Federica Mogherini, buitenlandcommissaris van de Europese Unie, wilde afgelopen maandag met de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel praten over een verbetering van de betrekkingen met Rusland. Maar de situatie in Oost-Oekraïne is na het Russische kerstreces zo spectaculair verslechterd dat de broze eensgezindheid in de EU werd hersteld: Rusland geeft geen enkele aanleiding de sancties te versoepelen.

Op 5 september ondertekenden Kiev, de rebellen, Moskou en de OVSE een bestand, dat van dag één door beide partijen is geschonden. Er zijn sindsdien al meer dan duizend doden gevallen. Afgelopen week zijn de gevechten weer in volle hevigheid opgelaaid, vooral rond het vliegveld van Donetsk. De rebellen proberen de grenzen van hun gebied op te rekken en zijn al doorgedrongen tot de buitenwijken van Marioepol, voor Rusland van levensbelang voor de bevoorrading van de Krim. Oekraïne zegt dat opnieuw Russische troepen zijn gesignaleerd. De bewapening van de rebellen wordt steeds professioneler. Tegelijkertijd roept Poetin Porosjenko op de zware wapens terug te trekken. Porosjenko denkt daar niet aan en heeft een nieuwe mobilisatie afgekondigd.

De Minsk-akkoorden zijn een dode letter. De grens tussen Rusland en Oekraïne staat nog steeds wagenwijd open. Wapens, militaire voertuigen en al dan niet vermomde soldaten dringen Oekraïne binnen. Het staat vast dat ook de Russische humanitaire konvooien daarvoor zijn misbruikt. De Russische vertegenwoordiger van het Rode Kruis in Moskou zei dat openlijk op een persconferentie, later trok hij zijn woorden schielijk in.

Newsweek publiceerde twee weken geleden een interview met ex-commando Vladimir Jefimov uit Jekaterinburg, die het afgelopen jaar zo’n 200 vrijwilligers de oorlog instuurde. Ze gingen als ‘bewakers’ mee met de humanitaire konvooien en bleven vervolgens achter in de Donbas, waar ze wapens kregen. Ze verdienden 1.000 à 1.500 dollar per maand. Op het verzoek om officiële registratie van zijn vrijwilligersorganisatie kreeg Jefimov van de overheid te horen: ‘Op dit moment kunnen wij uw initiatief niet in overweging nemen. Dank u voor uw patriottische impuls.’ Met andere woorden: wij maken onze handen niet vuil, maar ga vooral uw gang.

Hoeveel reguliere Russische soldaten inmiddels in Oekraïne zijn gesneuveld is onbekend, maar de schattingen lopen in de honderden. Er zijn talloze verhalen van wanhopige ouders die hun kinderen kwijt zijn. Volgens een Russisch opinieonderzoek uit november 2014 geloofde slechts 12 procent van de bevolking niet dat er Russische soldaten sneuvelden in Oekraïne. Bij het Russische Rostov aan de Don is een militaire moeder-basis ingericht waar acties worden voorbereid en rebellen worden opgeleid. Het heeft er alle schijn van dat Rusland een locaal leger aan het opzetten en trainen is. Muitende rebellen worden geëlimineerd en Moskou probeert in de anarchie van de Donbas een werkend bestuurssysteem op te zetten. Daarom hamert men op een oplossing voor de politieke status van het gebied.

Het Kremlin kan zijn kop wel in het zand blijven steken, zei Igor Strelkov onlangs in Moskou, maar wij zijn gewoon in oorlog met Oekraïne. ‘Een land, waaruit vrijwilligers op pad gaan om te vechten, naar een plek waar zij kúnnen vechten, waar hen wapens en munitie worden verstrekt en zij deel uitmaken van militaire formaties, dat is een land in oorlog’, aldus de Russische ex-FSB’er, die in Slavjansk het startschot gaf voor de opstand in de Donbas. De ‘minister van Defensie’ van de Volksrepubliek Donetsk werd door Moskou weggewerkt na zijn onhandige opmerkingen over de MH17. Hij twitterde: ‘Wij hebben weer een “vogeltje” uit de lucht geschoten.’ Strelkov is een held onder Russische nationalisten. Voor hem is de oorlog in de Donbas een burgeroorlog, Oekraïne maakt immers gewoon deel uit van Rusland.

De OVSE holt intussen achter de feiten aan. Ze kan niet veel meer doen dan zo neutraal mogelijk rapporteren. Die rapporten worden door beide zijden totaal anders uitgelegd, zoals deze week weer bleek na de beschieting van een bus bij een Oekraïense wegversperring, waarbij 12 burgers werden gedood. De OVSE neemt wel Russische militaire voertuigen waar, maar roept niemand ter verantwoording. Zo blijft een schimmige situatie bestaan, waarbij Rusland garen spint.

 

 

Ook het onderzoek naar de MH17 wordt als een hete aardappel rondgeschoven. Twee onafhankelijke onderzoeksbureaus wijzen op Rusland.  Het Britse Bellingcat traceerde een Boek-raketinstallatie die uit het Russische Koersk naar Oost-Oekraïne is getransporteerd en op 17 juli vanuit het dorp Snezjnoje is afgevuurd. Het Duitse bureau Correct!v, Der Spiegel en het Algemeen Dagblad spraken met bange inwoners van Snezjnoje, die de lancering van de raket hebben gezien en gehoord. De Nederlandse regering kan haar rapport nog een jaar voor zich uit schuiven, maar breekt zich ongetwijfeld al het hoofd wat te doen als bewezen wordt dat Rusland inderdaad aan de knoppen zat.

 

Volgens velen heeft het Westen Rusland nu hard nodig bij de strijd tegen het internationale terrorisme. Maar Ruslands aanpak van terrorisme in eigen land is genadeloos. Poetin voerde tegen het Tsjetsjeense separatisme twee keiharde oorlogen die tienduizenden levens kostten. Daarna is het gebied voor het Kremlin gepacificeerd door dictator Ramzan Kadyrov. Heeft dat geholpen? In Syrië en Irak vechten minstens duizend fundamentalistische Tsjetsjeense terroristen, maar tegelijkertijd stuurt Kadyrov Tsjetsjenen naar Oost-Oekraïne om orde op zaken te stellen. Deze week betoogden honderdduizenden in Grozny onder leiding van Kadyrov tegen Charlie Hebdo en het verwijfde Westen. De eerste Tsjetsjeense terroristen zijn al in het Westen opgedoken, eerst bij de marathon in Boston, vorige week werden in Berlijn Tsjetsjenen opgepakt die een aanslag zouden voorbereiden.

Rusland blijft zich onverantwoordelijk gedragen en dus moeten de sancties van kracht blijven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s