Van wie is vorst Vladimir?

Een kennis in Kiev vertelde me deze anekdote over een woordenwisseling in de VN Veiligheidsraad. Hij ging ervan uit dat het een grap was, maar met de Russen weet je het nooit, zei hij.
Hier komt hij: De Russische vertegenwoordiger in de VN Veiligheidsraad Tsjoerkin houdt een gloedvol betoog over de Krim: ‘Dat is gewijde Russische grond! Onze vorst Vladimir heeft bij Chersones op de Krim zijn koningskleed afgelegd voor hij de Byzantijnse kerk binnenging om gedoopt te worden.’ Zegt de Oekraïense vertegenwoordiger Sergejev: ‘En toen hij weer naar buiten kwam hadden de Moskaly (Oekraïens scheldwoord voor Moskoviet) zijn kleren gejat…’ Tsjoerkin woedend: ”Hij liegt dattie barst! Ten tijde van vorst Vladimir bestond Moskou nog helemaal niet!’ Sergejev: ‘Blij dat u het zegt. Vanaf hier kunnen de onderhandelingen beginnen!’

De 10de-eeuwse Kievse vorst Vladimir is inzet geworden van de Historikerstreit tussen Rusland en Oekraine. Zijn standbeeld staat aan de oever van de Dnepr in Kiev. Maar nu gaan de Russen een veel groter standbeeld van hem in Moskou plaatsen. Een statement: in het Kievse ‘Rus’ stond immers de wieg van het Russische rijk, dat later de hoofdstad verplaatste naar Moscovie, zeggen de Russen. (Ja, grapte een andere kennis: Kiev is de bakermat van de Slavische beschaving, van daaruit zijn de Russen naar Moskou getrokken en verwilderd’).
Dat immense standbeeld (fortuinlijk genoeg is de vorst een naamgenoot van de huidige president) is inmiddels in Moskou controversieel: het zou, naar analogie van de Vladimir van de Dnepr, geplaatst worden op de Mussenheuvels, uitkijkend over de rivier Moskva, bij de staatsuniversiteit MGOe. Maar ecologen en cultuurminnaars protesteerden tegen de plek en de omvang. Nu kijkt men uit naar een andere lokatie. Maar dat beeld gaat er komen. ‘Vladimir is van ons’, aldus de Russen. En Kiev dus eigenlijk ook.
Allemaal complete onzin: Vladimir was een Viking. Hij heette Waldemar en zijn opa Rurik was een eeuw eerder op verzoek van de vechtende Slaven uit Scandinavië gekomen om orde op zaken te stellen. Ook toen konden ze het niet alleen af.

 

kyiv3_big

Vorst Vladimir in Kiev

 

_83586683_vladimirtop

Het Moskouse beeld in wording

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s