Landverraders volgens rapper en cult-auteur Zachar Prilepin

5360-16b-writers-Limonov-Prilepin

Weet je waarom ik niet meer naar Rusland ga? zei de Russische schrijver Michail Sjisjkin in zijn woonplaats Kleinlützel onder Basel tegen me. Sjisjkin woont al 20 jaar in Zwitserland, maar ging nog jaarlijks op toernee door Rusland. Voor boeken als De inname van Izmail, Venushaar en Onvoltooide briefwisseling kreeg hij alle Russische literaire prijzen en het contact met de Russische lezer is belangrijk voor hem. Maar nu niet meer.

Sjisjkin klikte een YouTube filmpje aan waarop de cultschrijver Zachar Prilepin (de man achter het stuur) de rap-song ‘Tijd om op te rotten’ zingt. Een stel kaalkoppen in een geblindeerde zwarte jeep achtervolgt een angstige man met ingevallen wangen en zwart haar (‘de typische jood’, zegt Sjisjkin) door een bos. Ze halen hem in, slaan hem in elkaar, nemen hem mee naar een hut in het bos, sluiten hem op in een schuur. Het lied eindigt met een schietschijf en laat niets aan de verbeelding over. ‘Het is zinloos te praten met hen die slechts praten’, en ‘tijd om trots te zijn op waarvoor we ons moesten schamen’. ‘Wij vallen dood neer waar we zijn geboren. Wij zijn hier thuis maar jij hoort hier niet’, zingt Prilepin, die ooit Viktor heette maar als pseudoniem het Russischer klinkende Zachar heeft gekozen. Harde teksten horen bij rap. Maar ‘Tijd om op te rotten’ trapt niet tegen het establishment: het is de vertaling van de huidige Kremlin-politiek tegen oppositie en intellectuelen. Dit lied zegt: Weg met de landverraders. Het dateert van vóór de moord op Boris Nemtsov.

Zachar Prilepin schrijft provocerende bestsellers, maakt in talkshows op tv gehakt van slappe intellectuelen, waarbij hij de liberale intellectuelen van de oppositie en de marktfundamentalisten van het Kremlin aanvankelijk op één hoop gooide. Hij is lid van de Nationaal-Bolsjewieken, de partij van collega-schrijver Edward Limonov, die oorlog verheerlijkt en zelf met de Russen heeft meegevochten in Tsjetsjenië en Bosnië. De Natsbollen, zoals ze in de volksmond worden genoemd, waren aanvankelijk vurig anti-Poetin. Veel activisten belandden achter de tralies. Maar sinds de oorlog in Oekraïne zijn ze helemaal om.

Limonov is, net als Prilepin, een vurig aanhanger van Novorossia. Van oppositiepartij werden de Natsbollen opeens pro-Poetin, al begint de teleurstelling over het uitblijven van een echte Russische invasie ook bij hen inmiddels door te klinken. Volgens Limonov hebben de marktfundamentalisten (lees: zakkenvullende Russische oligarchen die zo graag in het verderfelijke Westen rondhangen) in het Kremlin het pleit gewonnen. De grote oorlog waarop hij gehoopt had is er (nog) niet gekomen.

Ook Zachar Prilepin was het afgelopen jaar regelmatig in de Donbas, waar hij bevriend raakte met Russische rebellen als Givi en Motorola, die eigenhandig Oekraïense krijgsgevangenen hebben afgerost en doodgeschoten. Ook haalde Prilepin miljoenen op voor humanitaire hulp aan de Volksrepublieken. Hij haat het Westen en de Oekraïense marionetten in Kiev. Hij is trots op Rusland en trekt zich graag met vrouw en 4 kinderen terug op het platteland om te schrijven. Televisiepresentatrices verafgoden hem. Sjisjkin vindt het allemaal tekenen van de fascistoïsering van Rusland. ‘Weet je hoeveel jongeren naar die filmpjes kijken?’ zegt hij.

Limonov maakt zich op twitter inmiddels vrolijk over de vluchtelingenstroom die Europa zal wegspoelen. Eigen schuld, roept hij vol leedvermaak. Hij groter de rotzooi, hoe liever het hem is.

http://zaharprilepin.ru/ru/video/rich–zahar-prilepin/pora-valit.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s