Moord in Moekatsjevo

Dmitri komt er niet uit. De initiator van een populair internetportal in het Karpathenstadje Moekatsjevo, 30 km van de Hongaarse grens, weet niet wat er gebeurd is op 11 juli, toen zwaarbewapende leden van de Rechtse Sector het vuur openden op de locale politie na een woordenwisseling in het sanatorium van een locale politicus. Er zijn vele versies: een criminele shoot-out over invloedssferen in de sigarettensmokkel. Een politieke move van Kiev aan de vooravond van locale verkiezingen. Een actie van de (zwaarbewapende) Rechtse sector, de radicalen van Majdan, die als ware Robin Hoods paal en perk wilden stellen aan de lucratieve grenssmokkel met de Europese Unie. Een toevallig uit de hand gelopen ontmoeting. In ieder geval vielen er 4 doden. Moekatsjevo was in shock en de Rechtse Sector verschool zich in de bergen.

Er zijn veel vragen. Hoe kan het dat enkele jeeps met zwaarbewapende mannen straffeloos de stad binnen konden rijden? Een van de jeeps had een bovenop gemonteerd machinegeweer. Hoe kan het dat er zulke perfecte beelden zijn van de shoot-out en dat die zo snel via een parlementslid wereldkundig werden gemaakt? Hoe kan het dat er binnen 2, 3 uur tientallen Oekraïense commando’s ter plekke waren in het slaperige stadje, dat ooit op zijn Hongaars Munkacs heette, toen de Hongaarse heren Rakoczy op de burcht op een uitgedoofde vulkaan nog de scepter zwaaiden? Dmitri heeft het antwoord niet.

Een ding staat vast: zijn wantrouwen tegenover de corrupte politie is  groter dan zijn wantrouwen tegenover de Rechtse Sector. Dat leider Dmitro Jarosj zijn mannen bleef verdedigen, begreep hij wel, al hadden zij zijn bevel buiten het oorlogsgebied in de Donbas wapens te dragen in de wind geslagen.

Dat president Porosjenko vervolgens crime fighter Gennadi Moskal heeft benoemd tot nieuwe gouverneur om orde op zaken te stellen in

Moekatsjevo toneel van shoot-out met Rechtse Sector
Moekatsjevo toneel van shoot-out met Rechtse Sector

Transcarpathie stelt hem niet gerust: Moskal was in de jaren 90 politiecommissaris in de regio. Nou dan weet je het wel: dat waren de woeste jaren van Jeltsin, toen een criminele burgeroorlog om de schatten van het land duizenden doden kostte. Voor mij is Moskal de man die in de provincie Loegansk de excessen van de vrijwilligersbataljons bestreed en velen van hen voor het gerecht sleepte. Voor de duvel niet bang. Maar Dmitri is niet onder de indruk. Een Porosjenkoman, die roept dat hij sinds zijn benoeming paal en perk heeft gesteld aan de grenssmokkel in de regio, terwijl elke inwoner van Moekatsjevo weet dat die smokkel welig door blijft tieren.

Het is het Oekraïense probleem in een notendop: niemand vertrouwt iemand en dus wordt de dubbele machtsstructuur, die is ontstaan door het machtsvacuüm na Euromajdan, op de koop toe genomen. Mannen met wapens mogen de revolutie verdedigen. Maar wat als die mannen met wapens gewone criminelen blijken te zijn? Dan zegt Dmitri: Je snapt het niet, je kijkt met Europese ogen. Onze politie is ook crimineel. Het is om gek van te worden.

Als niemand iemand vertrouwt, waar bouw je dan je staat op?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s