Vrijwilligersbataljon Azov bij Marioepol is leger geworden

Soldaten van bataljon Azov bij Marioepol

image image

Over de eindeloze vlakte bij Oerzoef dendert een groep tanks voorbij, getooid met wapperende Oekraïense en piratenvlag. Stofwolken waaien op, in de verte glinstert de azuurblauwe Zee van Azov. Even strakblauw is de lucht totaan de horizon. Hier traint vrijwilligersbataljon Azov, inmiddels gelegaliseerd via het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nationale Garde, en opgewaardeerd tot regiment. Dat betekent minimaal 1500 troepen.

Een PR-soldaat begeleidt ons door dit niemandsland, maar we raken elkaar regelmatig kwijt. We hopen maar dat de troepen een kleine bestofte Nissan met drie fotografen en een journalist niet tot easy target bestempelen. Macabere grappen vliegen over en weer. Maar we bereiken ongeschonden het tentenkamp, waar een paar honderd soldaten een redelijk karige lunch gebruiken.

Azov heeft een jaar lang de havenstad Marioepol verdedigd en is er trots op dat ze dat aanvankelijk zuiver op patriottisme en praktisch zonder serieus wapentuig deden. Azov kijkt een beetje neer op het Oekraïense leger waar men bang is om te sneuvelen. ‘Wij vechten agressiever en daarom heeft men in Kiev een beetje een hekel aan ons’, zegt arts Igor, die een jaar geleden zijn gezin onder Kiev in de steek liet om het vaderland te verdedigen. ‘En nu beschouwt het reguliere leger ons als een ‘parket-bataljon’ , omdat we beter zijn uitgerust. Azov is onlangs door de NAVO in Estland getraind. Wij zijn een moderner, flexibeler leger.’

Je krijgt de indruk dat Azov zichzelf beschouwt als een overgangsetappe van het onder Janoekovitsj bewust verwaarloosde en uitgeklede dienstplichtigenleger naar een modern beroepsleger. Het Oekraiense leger stond onder commando van Russische generaals, zegt men hier, en die hebben het totaal tandeloos gemaakt. Dat bevestigt Andrej, die een jaar in het Oekraïense leger diende en zich na zijn demobilisatie een maand geleden bij Azov meldde. ‘De discipline en kameraadschap is hier veel groter. In het reguliere leger wordt enorm gezopen.’ Azov betaalt ook goed, zegt hij, de soldij is 10.000 hryvnia per maand. Ik zou voor 400 euro mijn leven niet wagen.

image

De communis opinio in Oekraine is dat de vrijwilligersbataljons, vaak gefinancierd door oligarchen, het land hebben gered van een heuse Russische invasie. Maar daarna werden ze een probleem voor de regering in Kiev, die uiteraard het alleenrecht op het gebruik van geweld moet houden. ‘Ze zijn bang voor ons’, beaamt ‘Palej’, nickname van een meubelmaker die zijn machinegeweer staat schoon te maken in het tentenkamp waar de soldaten na de oefening fourageren. Hij heeft zeven kinderen, maar het vaderland gaat voor. Hij meldde zich bij Azov nadat hij in Kiev Andrej Biletski tegen het lijf was gelopen, die net uit de gevangenis was vrijgelaten.

Biletski, organisator van Azov, zat vast wegens neo-nazi-sympathieën en racisme, maar hij heeft inmiddels zijn taal gekuist. Het is duidelijk dat extreem-rechts in de strijd tegen Rusland een waardig doel heeft gevonden, dat spoort met het regeringsbeleid. Het symbool van Azov is een omgekeerde Wolfsangel, een lettercombinatie die staat voor ‘Ideja natsii’, het idee van de natie. De soldaten die ik spreek wijzen alle connecties met extreem-rechts van de hand. ‘Wij verdedigen ons vaderland, dat zou jij ook doen’, zegt Palej. ‘Rusland is een imperium dat alleen denkt in gebiedsuitbreiding. De Russen hebben ons altijd onderdrukt. Ze hebben hier niets te zoeken. Een kernbom op Moskou is het enige wat helpt.’ Als ik hem erop wijs dat daar 10 miljoen mensen wonen, zegt hij: ‘Die mensen zijn reddeloos verloren. Ze steunen Poetin en de aanval op Oekraine.’ Andrej Biletski, inmiddels lid van het Oekraïense parlement, blijkt ook in het kamp te zijn. Ik had hem graag gesproken, maar hij is steeds in bespreking in een van de legertenten. Mijn auto vertrekt en ik moet mee.

image

In het kamp loop ik een boomlange Zwitser tegen het lijf, die begeesterd is geraakt door Majdan en zich bij Azov heeft aangesloten. Hij verzekert me dat hij als huurling de wetten van zijn land niet overtreedt (hij gaat binnenkort even naar huis om een paar juridische zaken dienaangaande te regelen), maar hij komt zeker terug. Vechten tegen Rusland vindt hij een nobel doel. Excessen en neonazi-sympathieën zegt hij hier niet te hebben aangetroffen. ‘Alles wat de vrijwilligersbataljons doen wordt in het Westen onder een vergrootglas gelegd’, zegt hij.

Ook Roman, cameraman, vecht al meer dan een jaar bij Azov. ‘Geloof me, wij zijn geen fascisten. Dat is propaganda van Moskou. Wij vechten voor ons vaderland. Wij snappen heel goed dat wij het hier zelf moeten opknappen. Jullie gaan ons echt niet helpen.’ Hij wil maar zeggen: bemoei je dan ook niet met onze interne aangelegenheden. Op het bataljon van de Rechtse Sector na zijn inmiddels alle bataljons opgenomen in de reguliere overheidsorganen. Net als bij de separatisten van de Donbas zijn hier ook veel vrijwilligers weer naar huis gegaan.

Maar bij Azov worden de vredesverdragen van Minsk niet erg serieus genomen. ‘Geloof me, het is niet meer dan een adempauze’, zegt Palej. ‘Een oorlog moet een winnaar hebben. Beide partijen hergroeperen zich.’

Soldaat Palej van bataljon Azov
Soldaat Palej van bataljon Azov

Dat Kiev de vrijwilligersbataljons (alles bij elkaar waren dat er meer dan 40) heeft weggehaald van het front bevalt de soldaten geenszins. Zij hebben de kastanjes uit het vuur gehaald en nu moeten zij auto’s controleren bij de wegversperringen op de toegangswegen naar Marioepol. Dat vinden ze vernederend.  Bovendien heeft de generale staf keer op keer bewezen geen knip voor de neus waard te zijn. Maar een militaire coup? Een aanval op Kiev om de revolutie te verdedigen? ‘Kletskoek’, zegt Palej. ‘Daar zijn wij helemaal niet mee bezig. Onze plek is hier aan het front.’

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s