Is de grote oligarchenstrijd begonnen?

KolomojskiKorban

 

Zoals voorspeld is na het luwen van de strijd tegen de buitenlandse vijand in de Donbas het slagveld verplaatst naar het politieke toneel in Kiev. Afgelopen weekeinde werd in Dnepropetrovsk Gennadi Korban gearresteerd, een van de naaste medewerkers van bankenmagnaat Igor Kolomojski. Korban is partijleider van Kolomojski’s partij Oekrop (dat is een acronym voor Oekraïense Vereniging van Patriotten, maar het is ook het Russische scheldwoord voor Oekraïner, en het Oekraïense woord voor ‘dille’; een tekening van dat kruid is het symbool van de partij). Korban stond bij de locale verkiezingen van 25 oktober kandidaat voor het burgemeesterschap van Kiev, maar als man uit Dnepropetrovsk haalde hij daar maar een schamele paar procent van de stemmen. Prominente partijleden van Oekrop kenmerken zich door belligerentie: naast Korban en Filatov zijn dat parlementsleden als Dmitro Jarosj (Rechtse Sector), Joeri Bereza (commandant van bataljon Dnepr) en Andrej Biletski (de racist die bataljon Azov heeft opgericht).

De grote vraag is: waarom attaqueert de president van de oligarchen ten tweeden male Kolomojski, een van de meest luidruchtige en daadkrachtige oligarchen? Is dit het begin van de vurig-gewenste de-oligarchisatie van het land? Of is dit een machtsstrijd tussen twee ego’s, die elkaar het licht niet in de ogen gunnen? Het hangt er maar vanaf welke analytici je leest. De politicoloog Taras Tsjornovol noemt de arrestatie een frontale aanval op Kolomojski, die in de schaduw opereert. “De activiteiten van hun groepering deden soms denken aan een dreiging met staatsgreep”. Porosjenko’s geduld is op, zegt Tsjornovol, die niet uitsluit dat Kolomojski naar het buitenland vertrekt.

Gennadi Korban was lid van het Kolomojski-team dat Dnepropetrovsk rustig hield in de hete zomer van 2014 en er zorg voor droeg dat er in de belangrijke industriestad geen pro-Russische opstand plaatsvond. Porosjenko had Kolomojski tot gouverneur van de stad benoemd en Korban en Borys Filatov waren zijn plaatsvervangers. Vastgoedman Filatov gooit nu hoge ogen voor het burgemeesterschap in Dnepropetrovsk, waar hij in de eerste ronde meer dan 40 % van de stemmen kreeg. Dnepropetrovsk is, kortom, Kolomojski’s fiefdom. Maar afgelopen voorjaar kwam Kolomojski in de nacht met gewapende mannen naar Kiev om zijn belangen bij oliebedrijf Oekrtransnaft veilig te stellen. Porosjenko wilde daar een Kolomojski-man ontslaan met het doel de weergaloze belastingontduiking te stoppen. De veronderstelling was dat Kolomojski leden van het door hem gefinancierde Dnepr-bataljon had meegenomen, maar de commandant van dat bataljon ontkende betrokkenheid en volgens de tycoon waren het gewoon zijn security guards. Hoe dit ook zei: Porosjenko ontsloeg de gouverneur. Dat was de eerste tik.

Het Openbaar Ministerie (een staatsinstelling waar nog geen 1 % van de bevolking vertrouwen in heeft) arresteerde Korban op verdenking van het creëren van een criminele groep, verduistering, kidnapping en autodiefstal. Dat laatste is potsierlijk: Korban heeft miljoenen op buitenlandse bankrekeningen staan. Korban is trouwens, net als Kolomojski, een behoorlijk intelligente man. In een interview werd hem voorgelegd dat hij wordt beschouwd als een van de succesvolste ‘raiders’ in Oekraïne. Onder ‘raiderism’, ook in Rusland de meestgebruikte vorm van zakendoen, verstaat men gemeenlijk het met geweld of bedreiging of afpersing overnemen van een bedrijf. Korban legde uit dat een ‘raider’ in zijn ogen iemand is, die ‘onverwachts en manipulatief een bedrijf binnendringt en een merger & acquisition pleegt’. ‘In ons land heeft dat woord een hele negatieve bijklank gekregen, hoewel raiderism een legaal business-instrument is om controle over de activa te verkrijgen of die te verkopen. George Soros is een raider van wereldformaat, en wel een hele hardnekkige en agressieve.’ Als je bedrijven verwerft middels het politieke systeem, zegt Korban, dan heet dat roof en corruptie.

Volgens Korban wil zijn politieke partij Oekrop geen de-oligarchisatie, maar wel demonopolisatie. De monopolies van de oligarchen moeten legaal worden afgebroken. ‘Maar dat kan alleen worden doorgevoerd als de spelregels voor iedereen gelijk zijn’. Volgens Korban zijn ze dat niet en misbruikt Porosjenko de politiek. Nu is hij opgepakt. Zijn maat Filatov reageerde furieus en dreigt Kiev met een ‘algehele mobilisatie’ van alle tegenkrachten.

Benieuwd hoe dat verder gaat. Porosjenko heeft af gezegd dat dit het begin is van een arrestatiegolf. Procureur-generaal Sjokin, van wie gezegd wordt dat hij geen vinger uitsteekt om de corruptie in zijn dienst aan te pakken, gaf gisteren een persconferentie over de arrestatie van Korban. Korban schijnt daarbij onwel te zijn geworden. Gisteravond werd de werkkamer van Sjokin beschoten. Welkom in de wereld van de Oekraïense business.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s