Russische arabist over belangen Kremlin in Syrië

Assad-Damascus-Bashar_0

Terwijl iedereen rikraait naar Poetins Syriëstrategie zijn er ook in Rusland arabisten die daarover ongezouten meningen debiteren. Op Gazeta.ru verscheen onlangs een interview met de arabist Vladimir Achmedov, auteur van een in dit verband ongetwijfeld lezenswaardig boek ‘De rol van de factor islam en zijn evolutie in de Syrische opstand’. Dat boek ken ik niet, maar ik geef wat quotes uit het interview om een indruk te geven van de Russische belangen in die regio, die groot en economisch zijn.

Volgens Achmedov speelt Iran een hoofdrol in de oorlog in Syrië. Iran steunt president Assad onverkort, om 2 redenen: Damascus is een transitplaats voor Iraanse gaspijpleidingen en Iran wil Israël in toom houden. Bovendien is er een moordende concurrentie om invloed in de regio tussen Iran en Saoedi-Arabië. Rusland heeft zeer nauwe economische banden met Iran en sloot onlangs weer voor miljarden een wapendeal met Teheran.

De oorzaak van de oorlog in Syrië legt Achmedov bij het wanbeleid van Bashar Assad, die hij duidelijk de mindere vindt van zijn vader Hafez Assad. Bashar Assad heeft de soennieten aan de kant gezet, ten gunste van zijn clan der alawieten. Daarmee heeft hij het systeem van checks and balances, dat bestond onder zijn vader, teniet gedaan. Veel militairen zijn soennieten, maar omdat zij zijn gemarginaliseerd door de president nemen zij geen deel aan de strijd. De soennitische militairen, zeg Achmedov, zitten goeddeels in de kazernes. Het gevolg is dat Assad nu moet steunen op buitenlandse interventie door Iran en Hezbollah. Syrië, aldus Achmedov, wat totaal niet voorbereid op de Arabische lente.

Rusland heeft in Syrië zeer veel bezit, zakencontracten en -belangen en veel mensen. Rusland heeft een militaire dictator à-la-Sisi an Egypte nodig om die belangen veilig te stellen. Het heeft geen keus en kan op dit moment alleen op Assad inzetten. De eerste dagen bombardeerde Rusland niet IS, maar alleen de toegangswegen tussen Damascus en Latakia, om haar militaire basis veilig te stellen. Rusland ging IS pas bombarderen, zegt Achmedov, toen er verwijten uit het Westen opklonken. Dat Rusland in de Veiligheidsraad de Franse resolutie tegen het gebruik van clusterbommen door Assad vetode, noemt Achmedov verkeerd. Dat Assad die bommen gebruikt is een fiet en ze veroorzaken heel veel burgerslachtoffers. Rusland wil een politieke oplossing van het conflict, maar heeft daarvoor de VS nodig. De belangrijkste opgave is nu kanalen te vinden om de oppositie om de tafel te krijgen. Bij de rebellengroeperingen zitten volgens Achmedov veel burgers die de wapens hebben opgenomen. Zij zouden kunnen functioneren in nieuwe politieke structuren, zoals Hezbollah dat doet Libanon. Volgens Achmedov is de steun voor IS in Syrië zo gering dat het mogelijk moet zijn de terreurgroep te vernietigen.

Achmedovs pragmatische analyse van Ruslands Syriëbeleid staat haaks op het ronkende anti-Amerikanisme van minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, die zegt dat de VS met hun eeuwige stimulans voor regime change de vluchtelingenstroom naar Europa zelf hebben veroorzaakt. Op de interne redenen van de opstand in Syrië, zoals Achmedov die omschrijft, zwijgt hij liever, zoals bleek uit een filmpje waarin Lavrov bij de opening van het academisch jaar op MGIMO, de prestigieuze diplomatenacademie in Moskou de schuld virtuoos en vanzelfsprekend bij Amerika legt.

http://www.gazeta.ru/politics/2015/11/10_a_7884737.shtml

ps: een oplettende lezer wees mij erop dat met de dood van top-diplomaat en Midden-Oosten-kenner Jevgeni Primakov (spion, ex-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken) de kennis van de regio in de Kremlin-top er niet op vooruit zal zijn gegaan. Daarbij voeg ik de kanttekening dat Primakov kort voor zijn dood een stuk schreef waarin hij de Russische inmenging in Oost-Oekraïne een grote blunder noemde. Het Oor van de Chef had de oude diplomatieke rot dus kennelijk al enige tijd niet meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s