Hoge Russische rechter pleit voor ‘militaire’ aanpassingen in rechtssysteem

Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov werd in Moskou tot 20 jaar veroordeeld
Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov werd in Moskou tot 20 jaar veroordeeld

Een opmerkelijk bericht: de voorzitter van het Constitutioneel Gerechtshof in Moskou, Valeri Zorkin, heeft zich eergisteren uitgesproken voor een heroverweging van de veiligheidsgaranties en een aanscherping van het rechtssysteem ‘in de  richting van militaire gestrengheid’, meldde de Russische krant Kommersant (http://www.kommersant.ru/doc/2861672) gisteren. (Het woord dat hij gebruikte, ozjestotsjenije, betekent ‘verharding’). Het was een reactie op het neerschieten van de Russische bommenwerper door Turkije in Noord-Syrië. De oproep tot uitbreiding van de macht van de ordehandhavers valt samen met een nieuw pakket antiterreurwetten, dat voorligt in de Doema, het Russische parlement. Michail Fedotov, hoofd van de presidentiële Raad voor de Mensenrechten, zei in een reactie tegen de krant dat je voor de strijd tegen het terrorisme de oorzaken moet aanpakken en niet ‘roepen om beperkingen op de mensenrechten’.

‘Het dilemma over de keuze tussen vrijheid en veiligheid is onzinnig’, zei de hoge jurist Zorkin op een juridisch congres in Moskou. Veiligheid is een van de belangrijkste vrijheden en daarom kan de staat ‘andere vrijheden beperken’ en moet ‘het rechtssysteem transformeren in de richting van militaire gestrengheid’, wat onder de huidige omstandigheden het risico uitsluit ‘onder het mom van de strijd tegen het terrorisme de mensenrechten te vergeten’.  Hij riep ook op de rechtsnormen van de VN in dier voege aan te passen, om te voorkomen dat de basisprincipes van het Handvest van de VN niet meer overeenkomen met hun ‘willekeurige interpretaties’.  

Zorkin noemde de westerse democratieën de bron van het terrorisme. ‘Orthodoxe moslims kunnen niet volwaardig integreren in een maatschappij, die zij ten diepste immoreel vinden’, en ‘moslimgetto’s in de hen ontvangende staten worden oases van propaganda voor radicale islamistische predikers en recruteerders voor terroristische barbarij’, zei Zorkin. (Waar het Tsjetsjeense terrorisme dan vandaan komt, waar Rusland al meer dan tien jaar geleden hardhandig mee kennis heeft gemaakt, vermeldt Zorkin niet). ‘De Amerikaanse pers en politiek Amerika in zijn geheel voeren een steeds sterker wordende informatieoorlog met gefalsifieerde interpretaties van de werkelijkheid.’ […] ‘De politieke mediabazen, die de massa’s selectief informeren of desinformeren, “bepalen” voor de nationale en internationale publieke opinie wie de schuldigen en de onschuldigen zijn, de agressors en de slachtoffers’, aldus Zorkin. Opmerkelijke uitspraken voor een rechtstatelijke magistraat, die ook wijst op het gevaar van persberichten van Amnesty International en Freedom House en sommige uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Zij achten vrijheid van meningsuiting toelaatbaar ‘zelfs als zij andere mensen in diskrediet brengt of beledigt’.

Om commentaar gevraagd door de krant zegt politicoloog Michail Vinogradov dat Zorkin geen ‘politiek figuur’ is, maar dat zijn uitspraken ‘een signaal zijn in de richting van de rechtelijke instanties, dat het Constitutioneel Hof bereid is hun bevoegdheden uit te breiden en hun bondgenoot is, die niet van plan is de ordehandhavers een spaak tussen de wielen te steken.’

http://www.kommersant.ru/doc/2861672

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s