Kanttekeningen bij Oekraïense schilderijenroof (2)

Westfries museum

 

De Oekraïense journalist Sergej Rachmanin dook in de schilderijenaffaire. Hierbij zijn bevindingen (in het Engels). De openbaarheid zoeken was volgens hem niet verstandig: nu vast staat dat de schilderijen niet veel waard zijn en een internationaal schandaal is losgebarsten is de kans dat ze vernietigd worden groot). Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zou publiciteit sterk hebben afgeraden, zegt Rachmanin.

Brand mag een kunstkenner zijn, van Oekraïne weet hij niet veel, aldus Rachmanin. Humeniuk is onbetrouwbaar, want zijn verklaringen zijn tegenstrijdig en ongeloofwaardig. De vroegere commandant van het OUN-bataljon Mykola Kohanivsky noemt Humeniuk een ‘fortuinzoeker en oplichter, die kleine diefstal niet schuwde. Ik had het niet meteen door. In het begin was hij mijn plaatsvervanger, in feite de vierde persoon in het bataljon. Ik maakte hem verantwoordelijk voor pr en de relatie met de vrijwilligers. Ik had een sociaal persoon nodig die goed kon communiceren. Later probeerde hij een scheuring in het bataljon te veroorzaken. Later bleek dat hij 7 auto’s had gestolen, die geschonken waren door vrijwilligers. In maart van dit jaar werd hij eerloos ontslagen wegens insubordinatie.’ Het bataljon OUN is praktisch opgeheven, nu de oorlog geluwd is. Maar een dertigtal soldaten zouden zich nog bij Peski bevinden.

De foto van het schilderij met de Oekraïense krant, die Humeniuk zou hebben getoond, wijst er niet op dat de doeken zich in rebellengebied bevinden, zegt Rachmanin, want wie in Oekraïne is er zo gek naar rebellengebied te reizen met een pro-Oekraïense krant om daar een foto mee te maken? Veel te link. Wel heeft Rachmanin drie villabezitters in de buurt van Donetsk getraceerd, wan wie er één in kunst handelde voor Janoekovitsj.

De manier waarop de Nederlandse pers Oekraïne heeft afgeschilderd (“als een combinatie van Somalië en het Derde Rijk”) heeft in Oekraïne veel kwaad bloed gezet.

Door het schilderijenschandaal is in Oekraïne voor het eerst echt doorgedrongen dat er in Nederland een referendum over het Associatieverdrag op komst is en dat deze reputatieschade voor het land dus zeer slecht uitkomt. Rachmanin verwijt de Oekraïense overheid dan ook dat ze niet pro-actief hebben opgetreden.

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/1519ff067cd9cdbf


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s