Over

Laura Starink (1954) studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, als verslaggever, lid van de hoofdredactie en correspondent in Moskou. Over het einde van het communisme schreef ze het boek Een land van horen zeggen (1991), een verslag van de woelige jaren onder Michail Gorbatsjov. In 2008 verscheen De Russische kater, waarin Russen in het Rusland van Poetin terugblikken op hun leven en land.

In 2013 verscheen Duitse wortels. Mijn familie, de oorlog en Silezië, een reconstructie van de geschiedenis van haar Duitse moeder die opgroeide in het Derde Rijk. In september 2015 verschijnt de Duitse vertaling als Meine Mutter aus Mikultschütz.

In februari 2015 verscheen De schaduw van de grote broer. Op zoek naar verhalen uit de Tweede Wereldoorlog reisde ze door Letland, Rusland, Polen en Oekraïne. Voor haar ogen brak een nieuwe oorlog uit, om Oekraïne. Ze sprak met schrijvers, veteranen, soldaten, politici, priesters, Joden en historici en zag hoe de geschiedenis blijft nadreunen in het voormalige wereldrijk.